Eero Mäntyranta: “Mr. Seefeld –Jäljet lumessa”.

Lankojärven koulun liikuntasalissa esitettiin elokuvan ”Mr. Seefeld –Jäljet lumessa” ensi-ilta. Se on dokumenttielokuva Eero Mäntyrannasta, väkevä kuvaus hiihtolegendan elämästä. Se on matka ihmisen elämään, jossa voittojen rinnalle kätkeytyy myös vastoinkäymisiä ja surua. Elokuva on toteutettu perinteisestä urheiludokumentista poikkeavalla rakenteella. Dokumentti kuvaa, kuinka Pellon Lankojärvellä kasvanut torpanpoika Eero Mäntyranta oli periksi antamaton ja kunnianhimoinen persoona, kuinka urheilu tarjosi hänelle mahdollisuuden päästä metsätöistä parrasvaloihin.


Elokuvan ovat tuottaneet Yleisradion urheilutoimittajana työskentelevä Pekka Viinikka ja tuottaja Jani Matsson tuotantyhtiö Janin Pajasta.

Elokuva on nähtävissä 16. 2. 2019 klo 21.00 ja sen jälkeen YLEn areenassa

Liikuntasali täyttyi Eeron perheen jäsenistä, kutsuvieraista ja kyläläisistä.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Risto Kuusijärvi toivotti vieraat tervetulleiksi ja valotti ansiokkaasti Eeron elämää, etenkin lapsuutta ja nuoruutta Lankojärvellä ja hänen elämää kyläläisenä

Eeron perhe oli läsnä lukuun ottamatta Iiristä, joka ei päässyt paikalle työesteiden vuoksi

Elokuva oli koskettava ja myös Eeron elämää valaiseva. Viinikka kertoi löytäneensä YLEn arkistosta 1600 eri viittausta Eeron kilpauraan ja elämään. Elokuvaan koottua materiaalia oli useampi tunti, josta Janin Paja leikkasi tämän koosteen.

Elokuvan jälkeen oli tilaisuus keskustella ja muistella Eeroon liittyviä asioita.

Eeron Aune-sisaren poika Pertti Teurajärvi – kultamitalihiihtäjä hänkin – muisteli tapaamisiaan Eeron kanssa sekä Eeron antamia valmennusohjeita. Näillä opeilla hiihdettiin viestikultaa v. 1976, sillä oppeja olivat ottaneet Pertin lisäksi Juha Mieto ja Arto Koivisto.

Eeron puoliso Raakkel kertoili elämästään mestarihiihtäjän rinnalla, joka ei ollut ihan tavallinen elämä. Iloja ja surujakin on elämään riittänyt, matkustelua ja maailman näkemistä, mutta myös yksin lapsista huoltamista, kun Eero oli kilpailumatkoilla.

Salin täyteinen väki

Vesa kiitti tuottajia ja kyläyhdistystä tilaisuuden järjestämisestä


Pertti halusi kukittaa Raakkelin sinivalkoisin kukin

Elokuvan tuottajat Jani Matsson ja Pekka Viinikka

Monenlaista rintanumeroa Eero on kantanut arvokisoissa

Tilaisuudessa keskusteltiin myös Eero lapsuuden aikuisista hiihdoista. Hyvin hän on pärjännyt jo lapsena, mutta hankalinta näistäkin kisoista oli kotiinpaluu; se kun oli lähes 30 kilometriä  ja se piti hiihtää. Onneksi kaverina oli Matinlompolon Hannu.

Elokuvan tuottajat olivat valmistaneet elokuvaa varten muutaman taulun, jotka he luovuttivat. Tässä taulua hakemassa Raakkel

Kaiken kaikkiaan hieno elokuva ja hieno ilta

KIITOS

Kommentointi on suljettu.